Podziel się ze znajomymi!

Przedstawiamy pięć zdrowych przepisów na wigilijny stół który zachwyci wszystkich domowników!

Przepis #1.

Pierożki pieczone z ciasta kruchego – czas przygotowania ok. 2h

Składniki:

Na ciasto:
3 niepełne szklanki mąki pszennej ( lub BG Schar Mix B )
1 kostka masła ( u mnie Hej! SM Radomsko )
1/4 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18% ( użyłam Ale! OSM Radomsko )
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo: majeranek+1 jajko na wierzch pierożkówFarsz dowolny – może być mięsny, warzywny, grzybowy, a nawet na słodko np. z nutellą.
Farsz mięsny z chrupiącymi warzywami:
ok. 0,5 kg mięsa ugotowanego np. z rosołu zmielonego z 1 podsmażoną wcześniej na maśle pokrojoną w kostkę cebulą i 2 ząbkami czosnku
ok. 150-200g podgotowanych 3 minuty warzyw mieszanki chińskiej
kilka łyżek rosołu lub wody
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wszystkie zagniatamy ( masło zimne pokrojone w kostkę ) lub w prostszej wersji, którą ja stosuję:) umieszczamy w misce robota kuchennego i miksujemy na wolnych obrotach przy użyciu haka do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować należy farsz.

Składniki farszu dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy do smaku- próbując. Jeśli farsz jest suchy należy dodać odrobinę rosołu lub wody.

Ciasto wałkujemy cieniutko na ok. 2mm, wycinamy pierożki, nakładamy na środek farsz i zamykamy. Układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13-15 minut do zarumienienia.

Przepis #2.

Pierniki z nadzieniem z powideł śliwkowych w polewie czekoladowej – czas przygotowania ok. 1,5h

Składniki:

480g mąki bezglutenowej Schar Mix C ( lub pszennej )
70g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 całe jajko+1 żółtko
150g miodu
120ml mleka Hej! OSM Radomsko
100g masła Hej! OSM Radomsko
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1 czubata łyżeczka sody
Dodatkowo:
powidła śliwkowe oraz polewa czekoladowa ( na taką ilość minimum 2 sztuki ) lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

Miód z masłem i cukrem podgrzewamy do roztopienia i odstawiamy do przestygnięcia dodając przyprawy, mleko i sodę. Płynną mieszankę wlewamy do mąk, dodajemy jajka i i dobrze wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na kila godzin do lodówki.

Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą z nich trzeba rozwałkować ( podsypujcie dobrze mąką, żeby nie przywierały )na grubość ok. 4mm i wycinamy kółka – wielkość zależy od Was, moje miały ok. 6cm średnicy. Na środku jednego kółka kładziemy powidła, przykrywamy drugą częścią i delikatnie tylko po bokach sklejamy. Pieczemy w 175 stopniach 13-14 minut. Po wyjęciu muszą dobrze przestygnąć.

Roztapiamy polewę czekoladową i każdy pierniczek zanurzamy i po wyjęciu okładamy na kratce do ocieknięcia.
Pierniki zachowują świeżość przez kilka dni. Pamiętajcie zamknąć je najlepiej w szczelnym słoiku:)

Przepis #3.

Bezglutenowe łazanki z kapustą, orzechami i śliwką

Składniki:

500g kapusty kiszonej
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
34 szklanki wody
1 łyżka masła
kminek, sól, pieprz, cukier trzcinowy – do smaku
6 śliwek suszonych
3/4 opakowania makaronu łazanek BG

Sposób przygotowania:

apustę należy odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej już na maśle cebuli. Dolewamy wodę i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż do wyparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem do smaku, próbujemy i dodajemy cukier trzcinowy, aby przełamać kwaśny smak. Dodajemy pokrojone śliwki i dusimy jeszcze 5-7 minut podlewając odrobiną wody.

Kapustę przekładamy do ugotowanych łazanek i dobrze mieszamy-polecam dodać jeszcze łyżkę masła. Na koniec najważniejsze- chrupiące posiekane orzechy 🙂

Przepis #4.

Barszcz czerwony Wigilijny z morelą na zakwasie z buraków – czas przygotowania 1,5h

Składniki:

1 litr zakwasu z buraków1 duży burak
2,5 litry wody
1 większa marchewka
1 większa pietruszka
1/2 selera
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
6-8 suszonych grzybów
4-5 moreli
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa, liść laurowy, czosnek i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie je wyjmij ( możesz z nich zrobić sałatkę warzywną ). Teraz wkładamy pokrojonego w plastry buraka i wcześniej namoczone przez ok 30 minut, pokrojone w paski grzyby oraz morele i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy buraki ( morele możecie wyjąć, chociaż ja je zostawiam ). Wlewamy zakwas z buraków, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.

Idealny barszczyk na Święta, ale też na co dzień. Proponuję podawać z kleksem śmietany.

Przepis #5.

Sernik Tiramisu na spodzie czekoladowym z herbatnikami Schar – czas przygotowania 1h + czas chłodzenia

Składniki:

Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
3 jajka
250ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
1 budyń waniliowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wodySpód:
200g ciasteczek kruchych/ herbatników
90-100g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao gorzkiego
Kilka kropli aromatu czekoladowegoWierzch:
Paczka biszkoptów podłużnych
1 filiżanka kawy (ja nie słodziłam, ale możecie lekko osłodzić )400ml śmietany kremówki
250g mascarpone
Opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, ja nie dawałam
Kakao gorzkie do posypania

Sposób przygotowania:

szystkie składniki masy serowej mieszamy ze sobą dokładnie i nie długo, żeby sernik nie rósł za bardzo i nie pękał.
Tylko do połączenia się składników

Ciasteczka blendujemy, mieszamy z rozpuszczonym masłem, kakao i olejkiem.
Wykładamy dno tortownicy i odkładamy na 20 min do lodówki.

Masę serowa wykładamy na dno z ciasteczek i pieczemy sernik ok. 80 minut w 170 stopniach z ustawionym na dnie naczyniem z wodą.
Jeśli podczas pieczenia sernik zacząłby pękać zmniejszamy temperaturę do 165 stopni.
Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika.
Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika po 15 minutach. Sernik musi wystygnąć i wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Śmietanę ubijamy z mascarpone. Wykładamy cienką warstwę na sernik, a na to namoczona w kawie biszkopty.
Przykrywamy śmietaną i ponownie chłodzimy najlepiej cała noc. Możecie zostawić kilka łyżek śmietany i udekorować wierzch szprycą w dowolny wzorek.

Wierzch posypujemy gorzkim kakao.


Wesołych i radosnych świąt!

Autorka artykułu Agnieszka Grabowska – udostępnione dzięki uprzejmości www.ladyhashi.pl

Lady Hashi to blog kulinarny, w który poruszam również kwestie zdrowego odżywiania i wpływu na nasze zdrowie produktów, które jemy. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.

Ta oferta została oceniona na
[Wszystkie oceny: 0 Średnia ocen: 0]

About Author

Portal investbaba.pl to pierwsza w Polsce strona, który powstał z myślą o kobietach i dla kobiet. Naszym celem jest stworzenie przestrzeni, gdzie przedsiębiorcze kobiety będą mogły dodawać ogłoszenia swoich firm oraz usług, poznać się nawzajem, nawiązać nowe współprace, pozyskać inwestorów czy podwykonawców.

investbaba.pl to pierwszy w Polsce portal, który powstał z myślą o kobietach i dla kobiet. Naszym celem jest stworzenie przestrzeni, gdzie przedsiębiorcze kobiety będą mogły poznać się nawzajem, nawiązać nowe współprace, pozyskać inwestorów czy podwykonawców.

Chcemy stworzyć miejsce, gdzie będziecie czuły się dobrze i swobodnie. Gdzie nie będziecie wstydziły zapytać się o radę i gdzie Wasze marzenia będą miały szansę na realizację. Niech nasz portal investbaba.pl pomaga Wam odnaleźć inne, ambitne dusze.

Back to top
Close Offcanvas Sidebar