Przedstawiamy pięć zdrowych przepisów na wigilijny stół który zachwyci wszystkich domowników!
Przepis #1.
Pierożki pieczone z ciasta kruchego – czas przygotowania ok. 2h

Składniki:
Na ciasto:
3 niepełne szklanki mąki pszennej ( lub BG Schar Mix B )
1 kostka masła ( u mnie Hej! SM Radomsko )
1/4 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18% ( użyłam Ale! OSM Radomsko )
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo: majeranek+1 jajko na wierzch pierożkówFarsz dowolny – może być mięsny, warzywny, grzybowy, a nawet na słodko np. z nutellą.
Farsz mięsny z chrupiącymi warzywami:
ok. 0,5 kg mięsa ugotowanego np. z rosołu zmielonego z 1 podsmażoną wcześniej na maśle pokrojoną w kostkę cebulą i 2 ząbkami czosnku
ok. 150-200g podgotowanych 3 minuty warzyw mieszanki chińskiej
kilka łyżek rosołu lub wody
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wszystkie zagniatamy ( masło zimne pokrojone w kostkę ) lub w prostszej wersji, którą ja stosuję:) umieszczamy w misce robota kuchennego i miksujemy na wolnych obrotach przy użyciu haka do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować należy farsz.
Składniki farszu dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy do smaku- próbując. Jeśli farsz jest suchy należy dodać odrobinę rosołu lub wody.
Ciasto wałkujemy cieniutko na ok. 2mm, wycinamy pierożki, nakładamy na środek farsz i zamykamy. Układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13-15 minut do zarumienienia.
Przepis #2.
Pierniki z nadzieniem z powideł śliwkowych w polewie czekoladowej – czas przygotowania ok. 1,5h

Składniki:
480g mąki bezglutenowej Schar Mix C ( lub pszennej )
70g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 całe jajko+1 żółtko
150g miodu
120ml mleka Hej! OSM Radomsko
100g masła Hej! OSM Radomsko
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1 czubata łyżeczka sody
Dodatkowo:
powidła śliwkowe oraz polewa czekoladowa ( na taką ilość minimum 2 sztuki ) lub cukier puder.
Sposób przygotowania:
Miód z masłem i cukrem podgrzewamy do roztopienia i odstawiamy do przestygnięcia dodając przyprawy, mleko i sodę. Płynną mieszankę wlewamy do mąk, dodajemy jajka i i dobrze wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na kila godzin do lodówki.
Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą z nich trzeba rozwałkować ( podsypujcie dobrze mąką, żeby nie przywierały )na grubość ok. 4mm i wycinamy kółka – wielkość zależy od Was, moje miały ok. 6cm średnicy. Na środku jednego kółka kładziemy powidła, przykrywamy drugą częścią i delikatnie tylko po bokach sklejamy. Pieczemy w 175 stopniach 13-14 minut. Po wyjęciu muszą dobrze przestygnąć.
Roztapiamy polewę czekoladową i każdy pierniczek zanurzamy i po wyjęciu okładamy na kratce do ocieknięcia.
Pierniki zachowują świeżość przez kilka dni. Pamiętajcie zamknąć je najlepiej w szczelnym słoiku:)
Przepis #3.
Bezglutenowe łazanki z kapustą, orzechami i śliwką

Składniki:
500g kapusty kiszonej
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
34 szklanki wody
1 łyżka masła
kminek, sól, pieprz, cukier trzcinowy – do smaku
6 śliwek suszonych
3/4 opakowania makaronu łazanek BG
Sposób przygotowania:
apustę należy odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej już na maśle cebuli. Dolewamy wodę i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż do wyparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem do smaku, próbujemy i dodajemy cukier trzcinowy, aby przełamać kwaśny smak. Dodajemy pokrojone śliwki i dusimy jeszcze 5-7 minut podlewając odrobiną wody.
Kapustę przekładamy do ugotowanych łazanek i dobrze mieszamy-polecam dodać jeszcze łyżkę masła. Na koniec najważniejsze- chrupiące posiekane orzechy 🙂
Przepis #4.
Barszcz czerwony Wigilijny z morelą na zakwasie z buraków – czas przygotowania 1,5h

Składniki:
1 litr zakwasu z buraków1 duży burak
2,5 litry wody
1 większa marchewka
1 większa pietruszka
1/2 selera
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
6-8 suszonych grzybów
4-5 moreli
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa, liść laurowy, czosnek i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie je wyjmij ( możesz z nich zrobić sałatkę warzywną ). Teraz wkładamy pokrojonego w plastry buraka i wcześniej namoczone przez ok 30 minut, pokrojone w paski grzyby oraz morele i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy buraki ( morele możecie wyjąć, chociaż ja je zostawiam ). Wlewamy zakwas z buraków, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.
Idealny barszczyk na Święta, ale też na co dzień. Proponuję podawać z kleksem śmietany.
Przepis #5.
Sernik Tiramisu na spodzie czekoladowym z herbatnikami Schar – czas przygotowania 1h + czas chłodzenia

Składniki:
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
3 jajka
250ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
1 budyń waniliowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wodySpód:
200g ciasteczek kruchych/ herbatników
90-100g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao gorzkiego
Kilka kropli aromatu czekoladowegoWierzch:
Paczka biszkoptów podłużnych
1 filiżanka kawy (ja nie słodziłam, ale możecie lekko osłodzić )400ml śmietany kremówki
250g mascarpone
Opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, ja nie dawałam
Kakao gorzkie do posypania
Sposób przygotowania:
szystkie składniki masy serowej mieszamy ze sobą dokładnie i nie długo, żeby sernik nie rósł za bardzo i nie pękał.
Tylko do połączenia się składników
Ciasteczka blendujemy, mieszamy z rozpuszczonym masłem, kakao i olejkiem.
Wykładamy dno tortownicy i odkładamy na 20 min do lodówki.
Masę serowa wykładamy na dno z ciasteczek i pieczemy sernik ok. 80 minut w 170 stopniach z ustawionym na dnie naczyniem z wodą.
Jeśli podczas pieczenia sernik zacząłby pękać zmniejszamy temperaturę do 165 stopni.
Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika.
Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika po 15 minutach. Sernik musi wystygnąć i wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.
Śmietanę ubijamy z mascarpone. Wykładamy cienką warstwę na sernik, a na to namoczona w kawie biszkopty.
Przykrywamy śmietaną i ponownie chłodzimy najlepiej cała noc. Możecie zostawić kilka łyżek śmietany i udekorować wierzch szprycą w dowolny wzorek.
Wierzch posypujemy gorzkim kakao.
Wesołych i radosnych świąt!
Autorka artykułu Agnieszka Grabowska – udostępnione dzięki uprzejmości www.ladyhashi.pl

Lady Hashi to blog kulinarny, w który poruszam również kwestie zdrowego odżywiania i wpływu na nasze zdrowie produktów, które jemy. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.