Polecam książkę “Jak dbać o odporność w insulino oporności” Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Wzmocnienie naszej naturalnej odporności staje się wręcz koniecznością. Nie tylko motywuje nas do tego zbliżająca się zima, sezon przeziębień, grypy, ale taż panująca od ponad 1,5 roku pandemia COVID-19.
Jak dbać o naszą odporność przy współistniejących chorobach autoimmunologicznych? Jak pomóc naszemu organizmowi z inwazją wirusów i bakterii, aby mógł je w naturalny sposób zwalczać? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w kolejnej książce wydawnictwa FEERIA. Dominika Musiałowska i Magdalena Makarowska stanęły na wysokości zadania i postanowiły podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w książce (w Empiku nadal w promocyjnej cenie) “Jak dbać o odporność w insulino oporności”.

Pomimo, że nie identyfikuję się z tym schorzeniem, po raz kolejny korzystam z ich rad. Są uniwersalne, dla każdego, w każdym wieku. Feeria zadbała o świetną oprawę graficzną i już samo oglądanie zdjęć powoduje, że człowiek robi się głodny:) Merytorycznie książka bardzo dobrze przygotowana, a autorki nawiązują do roli naszych jelit i tego co jemy, jako główny czynnik wspierający lub zaburzający naszą odporność.

Jak możemy wzmocnić naszą odporność? Odsyłam Was do książki. Podpowiem jednak, że prawdziwą moc mają kiszonki, uzupełnianie niedoborów witaminy D, A, E, selenu, cynku i żelaza. Nie zapominajmy również o zdrowych tłuszczach, które powinny znaleźć się codziennie w naszej diecie ponieważ pomagają one również we wchłanianiu się witamin. Często zapominamy również o tym, że w naszej kuchni są prawdziwe skarby…kurkuma, czosnek, imbir, kiszona kapusta…nie zapominajmy o tym co naturalne i bardzo przydatne w zapobieganiu przeziębieniom i podatności na zachorowania w sezonie jesienno-zimowym.

W książce znajdziecie również gotowe przepisy na zdrowe dania. Dzień po dniu możecie przygotować wartościowe posiłki i spróbować czegoś nowego, czego do tej pory nie jedliście. Ja osobiście bardzo lubię próbować nowych przepisów i zawsze znajdę jakiś mój ulubiony.
Polecam Wszystkim, dla których zdrowie jest najważniejsze, jak również tym, którzy chcą zmienić coś w swoim życiu na lepsze 🙂 Zacznijcie od własnego zdrowia:)
Co powiecie na placuszki z siemieniem lnianym?(przepis pochodzi z tej książki)
( wychodzą 2 sztuki)
1 białko
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka otręby
1/2 łyżeczki inuliny z cykorii
Szczypta soli
Maliny+1łyżeczka inuliny- chwilę gotujemy, aż puszczą sok.
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy resztę składników I delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni wyłożonej pergaminem kilka minut z każdej strony .
Podajemy polane malinami.

Autorka artykułu Agnieszka Grabowska – udostępnione dzięki uprzejmości www.ladyhashi.pl
Lady Hashi to blog kulinarny, w który poruszam również kwestie zdrowego odżywiania i wpływu na nasze zdrowie produktów, które jemy. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.